LMS (Learning Management System)

Learning Management System (LMS) – це цифрова платформа, призначена для організації процесу навчання, а також відстеження прогресу учнів. Забезпечує зручний доступ до навчальних ресурсів і підтримує взаємодію між викладачами та студентами.

Багатофункціональна система управління навчанням отримала назву Learning Management System або LMS – це простий і функціональний інструмент, що дає змогу автоматизувати всі процеси. Основні завдання програмного забезпечення: створення, управління та доставка освітнього контенту, чим зумовлена його актуальність для дистанційної взаємодії, а також змішаних форм, що поєднують онлайн і офлайн компоненти.

Для чого використовується LMS?

Сучасні розробки, засновані на штучному інтелекті та інтелектуальних технологіях, інтегруються в хмару з ключовими системами управління персоналом і підприємством, завдяки чому ЛМС система забезпечує повний цикл постачання навчальних матеріалів. Варіації використання цього типу ПЗ досить численні:

  • формальна освіта – його застосовують загальноосвітні заклади, коледжі, ліцеї та вищі навчальні заклади для управління навчальними курсами, заняттями, тестами та іспитами;
  • корпоративне навчання – проведення тренінгів, впровадження нових протоколів роботи, адаптація співробітників, сертифікація;
  • професійні курси – надання освітніх матеріалів на платній основі, що актуально для педагогів та експертів у певних галузях.

Правильний вибір LMS – це вже половина успіху. З її допомогою легко керувати всіма процесами, розробляти та постачати кінцевим слухачам актуальний контент, а також контролювати результати кожного учасника.

Переваги використання систем управління навчанням

Замість витрачати час на рутинні завдання вдається повністю зосередиться на навчальному процесі та присвятити максимум часу взаємодії зі студентами. Це стає можливим завдяки таким особливостям, якими володіють сучасні Learning Management System:

  • доступність – підключитися до заняття зможуть користувачі з будь-якої точки земної кулі;
  • персоналізація – легко адаптувати процес з урахуванням специфіки конкретного курсу або потреб аудиторії;
  • підвищення залученості – активний зворотний зв’язок сприяє участі кожного слухача в обговореннях;
  • зручна аналітика – деталізовані звіти про успішність студентів, що дає змогу своєчасно побачити необхідність внесення змін.

Багатофункціональні інструменти значно економлять час, а також підвищують якість навчання, завдяки чому LMS система управління навчанням успішно вирішує відразу дві проблеми: сприяє зниженню витрат і веде до зростання прибутку. І це повністю компенсує всі витрати на її впровадження.

Завдання та призначення LMS

Підсумковий набір доступних опцій залежить від вибору програмного забезпечення, але більшість базових рішень надають користувачам такий функціонал:

  • управління навчальним контентом – робота з текстовими документами, відео, аудіофайлами або презентаціями;
  • створення навчальних курсів – планування уроків, складання розкладу занять;
  • відстеження прогресу – Learning Management System забезпечує постійний моніторинг результатів, кількості пройдених занять, якості виконання завдань;
  • оцінювання – використовуються різні форми тестування з підрахунком балів і виставленням оцінок;
  • інтерактивні функції – чати чи інші інструменти, що об’єднують студентів і викладачів.

Передбачена можливість інтеграції з іншими цифровими інструментами, а також підтримка різних типів пристроїв, включно з мобільними, для забезпечення доступу до платформи в будь-який зручний час.

Види ЛМС систем

LMS – це універсальне ПЗ, яке успішно стало невід’ємною частиною освітнього середовища, зокрема для очних занять. Доступні два основні варіанти:

  • хмарні – доступ через інтернет, забезпечує масштабованість і простоту оновлення, а також не вимагає значних початкових вкладень;
  • коробкові – локальне встановлення на серверах організації, дає повний контроль, але вимагає витрат на початковому етапі на технічне обслуговування.

Вибір залежить від призначення і специфіки подальшого використання платформи. Головне визначити актуальний формат – і ЛМС повною мірою виправдає очікування і буде успішно виконувати задані функції.